۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
تهران

حساسیت به نور

فهرست مطلب

حساسیت به نور

حساسیت به نور و دلایل آن

نور خورشید شامل دو بخش نور مرئی و غیر مرئی است که نور غیر مرئی یا UVR: ULTRAVIOLET  RADIATION  نامیده می شود این نور باعث برنزه شدن، سوختن پوست و سرطانهای پوست نیز می شود. منظور از حساسیت چشم، عدم توانایی چشم ما در مقابل پرتو های ماورایی اشعه خورشید می باشد که چشم ما در بعضی از موارد توانایی مقابله با این پدیده را ندارد

نور خورشید دو قسمت است:

UVB: با طول موج کوتاه تر که موجب سوختگی و برونزه شدن می شود

UVA: که طول موج بیشتری دارد موجب  برونزه شدن  می شود

افراد به یکی از این طول موج ها حساسیت نشان میدهند ولی شایعترین همان UVA است.

علل فتوسنسیویتی و فتو درماتوز

علل فتوسنسیویتی و فتو درماتوز به دلایل مختلفی رخ می دهند و به گروههای زیر تقسیم می شوند. فتودرماتوز ایدیوپاتیک به علت نامعلوم بعد مواجهه با اشعه ماورا بنفش رخ می دهد و حدود مشخصی دارد شامل:

  1. بثورات وابسته به نور با اشکال گوناگو
  2. بثورات بهاری جوانی
  3. خارش اکتینیک
  4. کهیر خورشیدی
  5. درماتیت اکتینیک مزمن
  6. سودو پورفیری

فتودرماتوز با منشا خارجی

فتودرماتوز با منشا خارجی به دنبال مواجهه با عامل خارجی که به شکل موضعی یا خوراکی مصرف شود. این ماده حساس کننده به نور نام دارد.

داروهای فتودرماتوز

داروها شامل آمیودارون –تتراسایکلین ها می شوند.

تماس با گیاهان: سبزیجات – میوه جات – مواد شیمیایی- عطرها – رنگ ها –ضد عفونی کننده ها

فتودرماتوز های متابولیک

فتودرماتوز های متابولیک به علت یک اختلال متابولیک یا اختلال در بالانس مواد شیمیایی بدن شایعترین آنها شامل پورفیریا که به علت افزایش پورفرین ها در پوست رخ می دهد.

درماتوزهای تشدید شونده با نور :

  1. لوپوس اریتماتوز
  2. درماتومیوزیت ها
  3. روزاسه
  4. پمفیگوس
  5. درماتیت آتوپیک
  6. پسوریازیس
  7. فتودرماتوز های ژنتیک
  8. به علت یک اختلال ژنتیک رخ میدهد
  9. شامل
  10. گزرودرما
  11. سندرم بلوم
  12. سندرم روتموند تامسون

اگرچه اغلب مردم با پسوریازیس و درماتیت آتوپیک مواجهه با نور ماورا بنفش خورشید را برای بیماریشان مفید می دانند ولی ۱۰% مردم آن را عامل شعله وری بیماری خود می دانند .

حساسیت به نور

حساسیت به نور

چگونه میتوان در رابطه با فتوسنسیویتی مطمئن شد

این مشکل توسط فتو تست تایید میشود نور مصنوعی از منابع گوناگون به قسمت کوچکی از پوست تابانده شده تا ببینند آیا راش ایجاد می شود یا آفتاب سوختگی زودتر از حد انتظار پدیدار می شود. فتوسنسیویتی بدنبال مواجهه با ماده ای معین رخ دهد با فتو پچ تست آزموده می شود. پچ های آغشته شده با موادی معین به قسمت پشت و بالاتنه چسبانده می شوند و بعد از ۲ روز جدا می شوند و ناحیه با نور مواجه می شود و واکنش دو روز بعد رویت می شود.

محافظت از آفتاب برای جلوگیری از حساسیت به نور

بیشترین حساسیت به حد فاصل ۱۰ صبح تا ۵ عصر است حتی در روز ابری UVR سطوح درخشان مانند برف و ماسه امواج ماورا بنفش را با شدت دو برابر به سطح پوست منعکس می کنند. محافظت از آفتاب در هر هوایی لازم است حتی اگر در سایه باشید.

از خود در برابر آفتاب در منزل و اتومبیل نیز محافظت کنید زیرا UVA از شیشه عبور می کند تمامی نور را با عاملی چون لباسهای محافظ در برابر خورشید بلوک کنید لباس های تیره و با بافت فشرده از انواع موثر اند بلیز با یقه بلند و آستین بلند  شلوار و کفش و جوراب مناسب و در صورت امکان از کلاه لبه دار و دستکش استفاده کنید. امروزه لباسهایی با فاکتور حفاظتی در برابر نور خورشید طراحی شده اند .از ضد آفتاب نیز استفاده کنید

تاثیر ضد آفتاب های شیمیایی برای حساسیت به نور

نکته مهم این است که از ضد آفتاب با فاکتور حفاظتی بالا حداقل spf ۵۰ باشد. متاسفانه افراد حساس به نور اغلب ضد آفتاب که بتوانند آن را تحمل کنند نمی یابند.

آلرژی تماسی یا آلرژی وابسته به نوردر این افراد در اثر مصرف ضد آفتاب ممکن است رخ دهد و در گذشته اغلب با بنزوفنون –بوتیل متوکسی و دی بنزوئیل متان رخ میداد.

فتو پچ تست نشان میدهد کدام ضد آفتاب برای شما ایمن است.

علائم حساسیت به نور

علائم حساسیت به نور بسته به نوع پوست متفاوت است و از ۱ روز تا ۷ روز ادامه پیدا می کند. در این مدت اگر از رفتن جلوی آفتاب خودداری شود این علائم برطرف می شوند. جوش های قرمز یا صورتی روشن، بیرون ریختن مایع از پوست، خارش یا سوزش از علائم این حساسیت است.

سایر ارزیایی های مفید برای حساسیت به نور شامل:

آنتی اکسیدانهای خوراکی ممکن است تا حدودی محافظت ایجاد کنند مخصوصا Polypodium leucotomos فیلم های جاذب ماورابنفش  را می توان بر روی شیشه ها چسباند می توان از ماسک برای محافظت از صورت در مقابل ماورا بنفش استفاده کرد برخی از انها قابل شستشو نیز هستند لامپ های فلورسنت نیز می توانند گاه موجب ایجاد راش شوند زیرا تا حدودی UVA تولید می کنند اما اغلب لامپ های تنگستن مفید و خوب و بی عارضه هستند. تماشای تلویزیون برای اغلب افراد حساس به نور ایمن است و اغلب افراد حساس به نور مجبورند کارهای روزمره خود را خلاصه کنند.

برخی از آنها روزها می خوابند و شب ها کار می کنند و برخی دیگر دچار راش می شوند و همواره دارو درمانی به فرم خوراکی و یا موضعی کمک کننده است.

آنلاین سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *